14 December 2009

HIDUP INI... MATI ITU... PASTI!


tertarik dgn kata kata ni...



setiap yang hidup pasti akan mati
ada yang kematiannya sangat pantas
sehinggakan kita tidak sempat untuk menikmati hidup
ada yang diberi kehidupan yang sangat panjang usianya
supaya kita boleh mensyukuri nikmat Allah
singkat atau panjang usia seseorang
tujuannya adalah sama
supaya kita boleh beribadat kepada Allah
jika singkat usiamu bersyukurlah
dan jika panjang usiamu bersyukurlah
kerana semua ini ada hikmah dan rahmat di sebaliknya


~~ petikan dari cerita Nenek Kebaya ~~


22 kesan jari:

GhOsToNe said...

uiks!!!

takot lew mati..

dosa banayk..\

pahala kurang!

anaklaut said...

salam.....nur,


Manusia menurut ajaran agama Islam adalah makhluk Allah SWT. Manusia wujud ini kerana diciptakan oleh Allah. Manusia terbahgi kepada dua unsur iaitu roh/jiwa dan tubuh (jasad). Unsur roh atau jiwa difahami berasal ”dari atas”, sementara unsur tubuh (jasad) adalah unsur tanah/bumi. Roh atau nyawa manusia adalah zat yang halus, yang pada waktu mati meninggalkan tubuhnya yang kasar itu.

Surat Al-Zumar ayat 47 menggambarkan bahawa kematian sama dengan tidur. Lebih lanjut hadis Nabi Muhammad saw mengatakan : "Tidur adalah saudara mati.Di syurga tiada mati, sehingga tiada pula tidur.

"Mati adalah perpisahan roh/jiwa dari jasad. Roh/jiwapada saat kematian akan segera berpindah ke alam Barzakh sebelum seseorang dibangkitkan untuk masuk syurga atau dihumban ke neraka.

Seseorang yang hidup di alam Barzakh dapat melihat apa yang terjadi pada keluarganya di dunia ini dan dapat pula melihat apa yang menantinya di alam syurga atau neraka kelak. Kerananya,Al-Quran mengingatkan agar setiap orang selalu berbuat amal kebaikan selama hidupnya...


p/s: sekalung tahniah atas paparan entri ini..kredit buat nur.

al

hisham said...

ckgu..ade ke cite nenek kebayan..??

hisham said...

ckgu..ade ke cite nenek kebayan skang ni..??

bEEdLE d' bARd said...

best kata2 ni
dan sy setuju yg tujuan kita hidup adalah sama...

patungcendana said...

salam...

betul...mati itu pasti...

re:...aku tak bersedih...cuma kadangkala sayu bila tengok anak2 aku...:-)

Mybabah said...

Assalamualaikum. Dengan segala hormatnya anda dijemput berkunjung ke blog saya dan isteri saya http://www.teacherrahila.blospot.com. Di sana anda terdapat mutiara yang selama ini anda cari.

maiyah said...

setiap lngkah kita sedang dlm perhatianNya

sI tEDI said...

setuju nur.. :)

iqbalsyarie said...

cerita nenek kebayan?

mamai said...

rugi tak dapat tengok citer nenek kebaya dengar kata meletop seramnya

hans said...

hurm...
beringatlah sentiasa kan?

NuR said...

[.: ghostone :.]

huhu..
sama la..
perlu buat persediaan utk itu



[.: anaklaut:.]

tertarik dgn "tidur adalah saudara mati"
betapa kita selalu menghampirinya kan?
cuma waktu belum tiba..

huhu...
takutt

NuR said...

[.: hisham :.]

sham
citer tu dah abis last week
tapi baru tgk endingnya tadi
skrg dah ganti citer baru..

NuR said...

[.: beedle d'bard :.]

yup..tujuannya adalah satu
seperti yg kita janjikan sblm kita dilahirkan

bard,
tahniah.. dah selamat ek adik akak ni bertunang..
hehe..

NuR said...

[.: patungcendana :.]

aku juga mengerti
kerna aku juga seperti mereka
rindukan arwah ayahku...




[.: mybabah :.]

waalaikumussalam..
terima kasih atas undangan
pasti saya ke sana nanti..
:)

NuR said...

[.: maiyah :.]

setiap tindakan kita juga
bernafas dgn kurniaanNya
byk kan?
tak terkira..

NuR said...

[.: iqbalsyarie:.]

yup..
dialog yg ada dlm tu

NuR said...

[.: mamai :.]

bro..
leh tgk online
kat site ni nenekkebaya.blogspot.com
nur pun tgk tadi endingnya..
a week after..
huhuhu

NuR said...

[.: hans :.]

yup..
ingat2 selalu
=)

ustazah dyLLa said...

yup...

lambat atau cpt pun kena bersyukur jugak...

btulkan cikgu ribena... :p

seroja jingga said...

mati itu pasti nur
entry yang bagus..reminder untuk kita..nur sihat ke..akak terlalu lah bz skang ni

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa