14 December 2009

CHEF JADIAN


bkn warewolf jadian ye...
hari sabtu aritu nur cuba resipi sepupu.
then semalam terbaca pula entry kat blog ustazah dylla pasal satay.
terkejut gak baca entry tu. apapun kita kena hati2. kena siasat dulu makanan tu datang dr sumber mana. tul tak ustazah? kang salah lak cikgu ribena ni ckp psl bab agama. huhu..!


so ustazah and friends, kita ada alternatif skrg.
iaitu kita buat sendiri satay goreng...
senang je. takde lidi bagai.
main campak2 je ni.. haha!


bahan-bahannya:

daging
(dipotong kecil... saiz terpulang)

serbuk kunyit
garam
gula
jintan manis
jintan putih
(campak pada daging)

serai
(ditumbuk halus.. kemudian campak pada daging tadi dan perap..)


setelah diperap, gorengkan daging tadi.
minyak jgn byk sgt ye.
sedang2 aje dan jgn byk mcm nak goreng ikan.


~~ gula dan garam tu terpulang pada sukatan daging dan juga selera. if rasa nak manis buh lebih skit gula. tapi biarlah rasa mcm satay yg dibakar tu. baru masyuukk.. ~~


jom tgk gamba..



bila bahan semua tadi diperap.... kuning2 tu serai ye.
ditumbuk guna lesung batu.
lebih enak berbanding diblender.


selesai digoreng. tapi ni agak kurang memuaskan sbb kurang gula juga minyak terlebih.


SELAMAT MENCUBA !

nota pendek si merah jambu:
illustrasi gamba terakhir nmpk mcm tempe goreng


26 kesan jari:

maiyah said...

wah.. sdp ni ;)

Anonymous said...

salam...nur,


satay goreng?...wow..best..

anaklaut said...

nur, nak makannnnn..!!

hisham said...

salam cikgu..xpnah mkn lg menu ni..tp sah sedap ni..pandai ek ckgu buat..hehe..leh dtg umh ni..

blueCITY said...

salam nur santek,
heeeeeeeeee

best best

mmg nampak cam tempe goreng?
kan kan kan
huaaaaaaaaa

tq for sharing

xoxo

mamai said...

tak reti nak makan satay yang tak berlidi nie

nursarah87 said...

wah, macam sodap! nnti akan dicuba..

cik CumeY said...

hihihi...

memang macam tempe pon...

errr...atau CC kena cek mate nie..???


sayang cikgu ribena! nanti nak try lah!

ustazah dyLLa said...

hakhak...sekadar penerangan yg simple je laa...hohoho...haik...cuti2 sek ni kta jdi chef laa kan...nk sdp lgi satey tuh buh rempah dging skit ngn santan...perapkan dlu...try laaa...hikhik...

NuR said...

[.: maiyah :.]

aa...
cuba cuba..
;)

NuR said...

[.: anonymous :.]

sgt besh..

aaa..anonymous??
mcm kenal jek..

NuR said...

[.: anaklaut :.]

aaaa..
kat umah dah abis la
buat sendiri ye..
;)

NuR said...

[.: hisham :.]

tak penah buat
kena la buat kan?

aaa..nak mai umah?
kalo complain tak sedap
huh..karatedo sham nanti
hahaha!

NuR said...

[.: bluecity :.]

aa..akak tetiba je ni
nur tak santek
cumel je..
ops..terperasan lak!

aa'ah kan..
malu lak tempek gamba nih.
mcm tempe je rupanya.
huhu

NuR said...

[.: mamai :.]

ooo.. tak susah bro
amik je lidi
pastu cucuk kan je
tapi jgn amik lidi dari penyapu tu
kang naik angin jasmine bro..
;D

NuR said...

[.: nursarah87 :.]

sodap...
cuba la..

NuR said...

[.: cik cumey :.]

hahaha..
CC tak yah check mata
memang gitu rupanya
aisey..malu lak tempek gamba tu
hukhuk...

aa..cuba2..
kalo CC buat sure lagi sodap
hingga menjilat jari..
kompom!

cyg CC gak..
~hugs~

NuR said...

[.: ustazah dylla :.]

haha.. tu la. tetiba jadi chef jadian.

oo..yeke? aaaa.leh tambah kat atas tu.. nanti nak try buat lagi la. rasa mcm tak kena je rasa aritu..

tq ustazah

Shaz Naz said...

wah macam sedapp je nur..nyum2..leh nak try nih..mmg cam tempe tapi layan jela..hehe

hans said...

satay sedappppp
adoi
lapor2

insan pendidik said...

salam Chef NuR,

ooo main pakai campak2 jee janji sodap.

GhOsToNe said...

hmmm...

sedey nengok akak!!

nak skit!!!

Fatt Chin Choy said...

sedap ker satay cikgu ni yer
hehe

NuR said...

[.: shaz naz :.]

haha..tempe jugak
hikhik...
takpe dua2 tu makanan yg berkhasiat.
kalo selit tempe pun tepi daging tu mesti org tak perasan kan?
hehe



[.: hans :.]

hehe..
ala cian dia..
gi mkn ek
nanti masuk angin lak perut tu..
;)

NuR said...

[.: insan pendidik :.]

haha IP nih
chef jadian je la.
bkn betul pun.
selalu kan chef yg terror kat hotel pun campak je kan?
cuma diaorg campak tu ada style la skit
dari chef jadian yg amatur ni
hehehe



[.: ghostone:.]

kamu sedey tgk akak?
ngape nih..
haha..psl mpp tu ke?
hehe..

alamak..dah abis laa..
hehehe

NuR said...

[.: fatt chin choy :.]

aa..
belum cuba belum tau
kena la cuba ah fatt

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa