21 November 2009

DAN BERMULANYA CUTI SEKOLAH KU

jika ditanya perasaan di saat ini, "saya amat gembira. mengalahkan kanak2 ribena. hikhik!".

arini dah masuk hari yg ketiga cuti. dan nur menghabiskan hari sabtu dgn menghadiri kenduri kawan sekelas masa di skolah menengah dulu di kulim. drive sorang ke sana. then berkumpul dgn kekawan lain. alangkah bahagianya. cuma bila ditanya soalan cepumas tu.. ayat favourite akan terkeluar, "insyaAllah, tolong doakan ye!" okla kan, at least dpt menepis skit. hikhik! bijak tak sy walaupun masih tercari-cari calon..

ok bercerita tentang hari terakhir persekolahan. sekolah buat hari penyampaian anugerah cemerlang pada pelajar yg excellent dlm akademik. gembira sungguh kanak2 ribena tu dpt hadiah. nur n the team antara org penting coz kami team hadiah. kalo takde hadiah, maka kanak2 ribena naik ke pentas dgn tgn yg kosong.

a day before tu... agak tertekan. sbb hadiah yg kami order tak sampai. asalnya akan sampai pada hari selasa pagi dgn lori dr kl. tapi ubah pula, sampai petang naik bas. hukhuk.. mcm la takde courier kat malaysia nih.. jadi berpinar mata sambil memicit kepala cari jln penyelesaian. masa tu nur dgn dua org lagi cikgu tak senyum or gelak. masing2 muka masam. rasanya kalo buat jeruk sah sedap.. hikhik! ape tak nya, dlm masa 16 hari tu satu ape pun tak siap lagi. adeh la. mau nur tak jadi garang skit.

tapi alhamdulillah, di saat kekusutan tu Allah permudahkan jalan utk cari idea cover problem yg timbul. syukur sangat2. so nur n team kata, "kami takkan balik tanpa hadiah." seolahnya "tunggu kami pulang dgn kemenangan..!" haha.. kami paksa org2 tu bekerja dan cari hadiah yg sama dgn quatation yg dipersetujui sblm ni. akhirnya... dpt juga..!

besoknya, hari rabu tu majlis berlangsung. hari mendung dgn hujan rintik. tak panas, alhamdulillah kanak2 ribena ceria walaupun cuaca mcm tu. yg dpt hadiah ni bukan main excited. yg buat persembahan tu lagi2 la excited. bkn senang nak menyanyi atas pentas, bersyarah atas stage.. lucu pun ada. happy pun ada tgk diaorg ni. ada setengah tu leh ilang suara. adeh la.. tapi takpe, semangat tu penting. at least diaorg takda stage fright...

masa budak2 buat persembahan, nur berdiri di barisan kanak2 ribena darjah 1. saje sembang2 dgn diaorg, maklumlah tak ajar diaorg. so time mcm ni la dpt mesra2. bila dgr org nyanyi, kami kat luar ni buat mcm2 gaya. sgt la kelakar dan comel. tau tak, nur dikenakan org sorang kanak2 ribena pompuan ni.

khadijah at tahirah: cikgu, nak bagi teka teki ni..

nur: ok. apa dia?

khadijah at tahirah: ali panjat pokok kelapa. monyet ada. tapi apa yg pecah cikgu?

nur: emm.. pecah buah kelapa la. monyet kan ada tunggu kat bawah.

khadijah at tahirah: salah.

nur: abis tu? pecah kaca pecah gelas, lepas baca harap balas ke?

khadijah at tahirah: lagi salah. saya bagi kosong markah. tak leh bagi tempat kertama kat cikgu? note: kertama=pertama

nur: ok. apa jawapannya?

khadijah at tahirah: pecah rekod la!!

kwang..! kwang...! kwang....!

tgk... cikgu pun boleh dikalahkan oleh kanak2 ribena ni. sedih rasanya.

notakakidantangan:
nur dah beralih arah ke google chrome.
merajuk dgn firefox.

19 kesan jari:

imanshah said...

Selamat bercuti cg Nur..

maiyah said...

slmt bercuti.. rindu le nanti keletah kanak2 nih :D

al said...

salam...

gembira la tu...

Cik Skaf said...

Salam Nur,
Slmt Bercuti... huhu nie yg rasa nyesal tak jadi cikgu... banyak cuti, murid2 cuti cikgu pun cuti..!..Jgn bazir2kan masa ya cikgu Nur..:)

insan pendidik said...

salam,

selamat bercuti buat Nur.

Hisham Sheikh said...

salam nur...u x rakam ke mase wat persembahan tu...pic ke???

kawie2020 said...

hahahaha... cikgu pon terkena gak ek... hahahahaha...

Nakamura Kazuki said...

seronok ye jadi cikgu..sungguh indah suasana kerja ye..happy je...engineer cam ambe selalu keja tertekan dan pressure warghhhhhhhh cepat nampak tua....huhuhu

anaklaut said...

nak hadiah jugak.

NuR said...

[.: imanshah :.]

selamat bercuti juga buat cikgu.
balik kg bila?

NuR said...

[.: maiyah :.]

terima kasih kak..
memang pun..
hehe..
tapi bosan pula cuti bila takde buat ape..

NuR said...

[.: al :.]

salam..

tak leh gembira ye?
;)

NuR said...

[.: cik skaf :.]

salam cik skaf

lama tak singgah sini kan?
cik skaf sihat?
hehe.. baik bos!
tp rasa bosan juga ni..
tu yg asyik bercucuk tanam kat FB..

NuR said...

[.: insan pendidik :.]

salam..

selamat bercuti juga buat IP
bersih tul meja guru IP tu..
hehe..

NuR said...

[.: hisham sheikh :.]

salam hisham..

takde rakam pun..
tp ada photographer amik..
nanti nur amik kat dia..

NuR said...

[.: kawie2020 :.]

hehe..
biasala..
sekali sekala dikenakan..
asyik dok mengenakan diaorg je..

=)

NuR said...

[.: nakamura kazuki :.]

hehe..
sape kata..
keje cikgu juga berpotensi utk nmpk cepat tua..
pressure tetap ada..

oo jiran sblh skolah..
semlm ada balik kulim..
makin maju kulim skrg ni..
mcm jakun lak jadinya..
haha..

NuR said...

[.: anaklaut :.]

oo..
tak boleh..
kena bagi basikal dulu.
baru leh bagi hadiah..

BUJANG SUSAH said...

Bila nak kawin ni...?

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa