26 July 2009

SAMOSA BONDA

nur nak kongsi resipi mak dgn teman2 bloggers..
leh kawan2 buat kat umah..
resipi ni mudah je dari segi penyediaan.
dan berkhasiat sbb ni mcm samosa sayuran..
yg best dan yg lainnya sbb ada letak celeri..
sy sgt suka celeri.... sbb crunchy!
bahan2nya...
  • isi ayam
  • isi udang
  • bawang besar
  • carrot
  • batang celeri
  • daun bawang
  • kulit popia/kulit wantan
  • lada hitam
  • garam

cara2nya:
  1. potong kecil isi ayam, isi udang, bawang besar, carrot, batang celeri dan daun bawang.
  2. gaulkan bahan tersebut bersama lada hitam dan garam secukup rasa. lada hitam itu perlulah ditumbuk halus. makin byk lada hitam, makin sedap samosa itu.. tapi hati2lah.. nanti kepedasan pulak! hikhik!
  3. kemudian balut bahan tadi dengan kulit popia/kulit wantan. buat bentuk mcm tiga segi. tapi actually, bentuk ape pun takpe.. asalkan leh mkn. tadi ada buat bentuk empat segi...
  4. utk mengelakkan dari isi terkeluar masa goreng, kita leh sapu bancuhan tepung gandum kat celah2 lipatan tersebut. idak ler isi berterabur dlm kuali.
  5. pastu goreng dan hidangkan. mudah kan?
  6. ok... tentang kuantiti bahan tersebut terpulang pada anda... takde sukatan tertentu..
Smiley chef kiss Pictures, Images and Photos

notakakidantangan:
huhu..takde bakat nak tulis resipi.. hehe! harap anda fhm ape yg nur tulis tu ye.. selamat mencuba!

18 kesan jari:

GRuNGe said...

Apa kata kalau Nur buat dan send dekat kami samosa tu. Musti lagi best.

mamai said...

saya selalu jumpa sarmosa ni kat pasaraya ajer tapi nie first time tau benda alah nie boleh di buat...biasa tau makan ajer hehehehe

NuR said...

.: grunge :.

bole jer..
tapi nak send kat mana?
email? sms? mms?

ni nur send gamba sbg penyedap selera pembuka rasa.. agar incik grunge tak sabar utk mencubanya di rumah =)

NuR said...

.: mamai :.

hehe..
takpe..
bro leh buat samosa ni dgn wife..
buat hi-tea kat umah dgn anak2..
kan besh gitu..

<< s| tED| >> said...

selalu yg buat lebih sedap lah...
aku selalu makan samosa isi inti dia otak-otak :)

NuR said...

.: tedi :.

otak2? mcm sedap je..
tapi mcm mana nak buat otak2?
tedi ada resipi?

mamai said...

kami hari2 hi-tea and dinner sama tapi bab basuh dan kemas tu sorang ajer la yang buat hehehehe

NuR said...

.: mamai :.

wah bro..
hi-tea pun sempat together.. tabik aa..
sy suka keadaan yg mcmtu..
kekadang bagi yg bekerja, dinner je dpt mkn sekali..
wish one day it will be like that.

bab mengemas tu adalah perkara yg biasa..
kalo dua2 mengemas, takde benda dah nak dikemas lagi.. =)

anaklaut said...

salam....nur, estuju dengan bro, GRuNGe, send kuih tu best jugak.


resipi tu wat bisnes.bulan posa dah dekat ni..:)

bEEdLE d' bARd said...

apekata akak masakkan utk sy?kalo sy yg wat sure x jadi punye..hehe

Arra JaSmY said...

kak nur...
lapar.....huhu

ummumishkah said...

wah... pandainya nur ni masak!

Eyna's said...

BuR...akk tak nak resepi je...
akk nak kuih yg dah siap dgoreng skali....
hehehe

NuR said...

.: anaklaut :.

salam AL..

hehe..
nak send pakai ape?

haha..
AL ni buat lawak la..
resipi utk mkn2 je ni.
tak tau lagi sedap ke tak pada org lain..

NuR said...

.: beedle d'bard :.

bard..
apa kata bard masak..
sure sedap..
sure cik abg suka..
hehe...
try la..
bagi cik abg rasa...

NuR said...

.: arra jasmy :.

hukhuk..
cian arra..
meh sini mkn kuih...

NuR said...

.: ummumishkah :.

akak..
sy bagi resipi je..
akak lagi pandai masak..

cuba la kak..
leh mishkah and the geng mkn..
hehe..

ada celeri..
nanti kuat mcm wonderpets..

NuR said...

.: eyna :.

haha..
sis ni..
memang tau..
meh la sini..
=)

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa