05 July 2009

NAK JADI NO SATU!

kisah luar kelas...
masa perhimpunan.

sedang nur merenung seorg pelajar yg bersembang dr tmpt duduk guru, tiba2 nama nur disebut. nur apa lagi.. agak terpinga2.. hah

encik guru besar: cikgu nurhidayah kan ckp aritu pasal formula SATU?

nur: ye saya...

adeh.. adussiap nama penuh lagi disebut. terasa diri amat skema.... hukhuk!

encik guru besar: 3 minggu lepas ke cikgu?

nur: emm.. 2 minggu lepas..

terkejut juga. kuat betul ingatan encik guru besar ni. encik guru besar pun mulakan acara bebelan + ucapan + syarahan(pek kombo). lengkap dan padat.

encik guru besar: haa.. cikgu nurhidayah dah bagi formula. cikgu2 lain pun bagi formula yg bagus utk kamu gunakan dlm pelajaran. tapi kamu buat tak endah je.. bab bercakap memang no.1. cikgu ngajar kat depan, bila tanye kata faham. bila buat latihan tak faham. kesudahannya cikgu tu yg terlebih faham.

mcm tu la serba sedikit bila encik guru besar buat syarahan pek kombo arini.. formula yg senang diingat.. apapun, formula tu datangnya dari cikgu anaklaut.. terima kasih cikgu, sudi kongsi formula dgn nur.. dan dpt pula disampaikan pd kanak2 ribena ni. moga bertambahlah bilangan kanak2 ribena yg tau konsep SATU ni dan makin bertambahlah org yg mengamalkan formula cikgu anaklaut ni.




kisah dalam kelas 4 'emas' ..
selepas perhimpunan.

aishah: teacher... ain tak bawa buku A.

nur buat tak dgr je.. malas nak membebel pagi2. nur terus menulis kat papan hitam. dlm sedang menulis tu, ada tgn yg pegang tgn nur.. bila toleh nmpk muka kanak2 ribena yg tak bawa buku ni..

ain: teacher.. sy minta maaf. tak bawa buku.

nur: kenapa tak bawa?

ain: sy lupa..

nur: mkn asam ye semlm?

ain: tak mkn pun.

nur: mkn keropok? air gas?

ain sengih.. dah sah la tu..

nur: kan teacher kata, jgn minum sgt air gas dgn keropok tu. tak bagus.. dah, gi duduk tempat dulu.

nur teruskan menulis.... tiba2 ada lagi tgn yg tarik2 baju nur.. bila toleh... muka sorang lagi kanak2 ribena.

nur: haa.. ape dah jadi ni?

hidayat: teacher... sy lupa nak bawa buku.

nur: dah agak... dah 3 kali tak bawa ni. nak kena ambil tindakan..

hidayat: tak mau la teacher. teacher jgn cubit sy.

nur: tak cubit pun. igt nak tarik la sideburn kamu tu.. nak? gertak je ni...setan

hidayat: tak mau teacher sakit.. huh.. tak buat pun lagi.

nur: dah gi duduk. salin dlm kertas. nanti lekat dlm buku.

malas nak mulakan hari dgn membebel..

10 minit kemudian, semasa ronda tgk keje kanak2 ribena ni.

hadi: teacher tau tak.. teacher kan cikgu ke-3 yg garang dlm kelas kami.

nur: no.3? sapa no.1?

hadi: no 1 guru kelas kami..

izham: no 2 ustaz yg baru tu..

aishah: jadinya teacher la yg no 3 tu.

nur: ooo..patutla tak takut dgn teacher.. teacher tak garang yee??marah

hidayat: teacher garang tapi baik, selalu buat lawak. kira tak garang skiiit je dari cikgu N dgn ustaz R. tapi kami takut jugak kat teacher.

emmm.. nak amik hati ler tu..

aishah: kalo cikgu pompuan teacher la paling garang. suara teacher kuat. teacher mcm askar, suruh kami berdiri tegak tiap kali teacher masuk.

murni: betul betul. kalo kami berdiri tak tegak, teacher katok pembaris kat meja. kami takut teacher.. bunyi kuat sgt.bising

nur: huh... kata je teacher garang. tapi tak bawa buku jugak..

hidayat: sy janji teacher.. esok sy bawa!

ain: sy pun.

nur: ok... kalo esok ada di antara kamu ni tak bawa buku. teacher nak minta cikgu N atau ustaz R ajar kamu matematik..

izham: tak mau. nanti takde senaman pagi2 dlm kelas.

nur: takpun, sok teacher jadi garang mcm no.1.

dgr semua jerit TAK MAUUUU....

tau pun takut... seronok lak kenakan kanak2 ribena ni.ihikhik

nur: dah.. buat latihan tu..

huhu....
emm... nape no.3. fikir
nape tak no.1?

nangihnak no.1 !!



notakakidantangan:
ada waktunya, sepi itu menjadi terlalu indah.


29 kesan jari:

GRuNGe said...

Bukan Cikgu Nur dah jadi Cikgu garang no 1 kategori perempuan ke? Lalalala.

bEEdLE d' bARd said...

haha..
jgn la jadi guru yang paling garang di mata kanak2..
tp jadilah guru yang paling dekat di ahti mereka.. =)

ummumishkah said...

so nice.. apa yang penting kerjasama! :)

anaklaut said...

salam..cikgu Nur,

wah..formula anaklaut dah sampai ke anak2 didik nur..alhamdulillah..
moga berjaya dgn cemerlang..

pelajar yg tak bawa buku memang biasalah nur, puas pesan, tapi tak jadi jugak..tu biasalah..

mungkin nur boleh gunakan cara ni.:-

1. belikan bintang ( nak buat sendiri pun boleh)- mana2 pelajar yang bawa buku- bagilah bintang, dan tampal depan buku pelajar ( kecik je)- pelajar lain pasti jales nak pasti nak dapatkan bintang daripada cikgu- so kena bawa buku.

2. Buku2 di tahun 1- letak kat sekolah- jangan bagi bawa balik. ( buku tulis- time nak bagi keje bagi lah- kalau tak bawa jugak, marahlah..

tq.nur sdi singgah anaklaut.

moga allah swt memberi rahmat pada nur

mamai said...

so cute....
aku suka budak-budak tapi aku tak mau jadi cikgu

NuR said...

.: grunge :.

weeeeeeeeee..
hehe...

mcm garang,tapi buku tak bawa juga.
mcm mana tu?



.: beedle d'bard :.

hehe..
nak dekat di hati tu la amik masa bard..
agaknya kena promote tv9 punya slogan selalu kot..
"teacher nur di hati ku..."
haha..



.: ummumishkah :.

wonderpet wonderpet kami datang
membantu mereka dlm kesusahan
kami tak besar dan kami tak kuat
bila bekerjasama semua jadi mudah

wonderpet..


kerjasama kat mana tu ummu?
tang tak bawa buku ke..
hehe.

ummu ape khabar?

NuR said...

.: anaklaut :.

salam anaklaut..

ape khabar?
alhamdulillah,terima kasih pd cikgu juga sudi share formula tu.

terima kasih atas cadangan.
dah praktikkan yg tinggal buku kat sekolah tu. tapi buku aktiviti je la. buku latihan nur serahkan pada diaorg.. penuh juga la meja nur dgn buku aktiviti budak2 ni. dah mcm kubu pertahanan pun ada. :D

cuma yg bagi bintang tu belum. akan difikirkan utk kanak2 ribena darjah 3. terima kasih sekali lagi.

=)

NuR said...

.: mamai :.

ape khabar bro mamai?

hehe..
takpe.
kalo sumer jadi cikgu, sape nak keje jawatan lain.. kan bro mamai?

haruan tasek said...

inilah perangai kanak2 manja zaman ini

anaklaut said...

salam...NuR,

anaklaut tergelak je membaca komen nur tu?
dengan sapa tu nur?...

:))

NuR said...

.: haruan tasek :.

setuju dgn encik haruan tasek.
mereka amat manja..
silap skit dibawa ke rumah.
dan esoknya... ada tetamu menanti cikgu di luar pintu..

huhu.... zaman skrg...zaman dah berubah..



.: anaklaut :.

huhu..
nur pun tak tau..
main serkap jarang je ni.
hikhik..

anaklaut said...

zaman memang dah berubah Kepten..

anaklaut dah lalui semua dah..

penjaga datng bawa parang pun ada..;

:))

NuR said...

.: anaklaut :.

hebat betul skrg kan cikgu..

nur tak la lagi lalui tu..
setakat ni hanya gangguan telefon dari waris nak adu pasal anak dia.
nak minta diberi perhatian lebih dari kanak2 ribena yg lain.
kadang2 masa tu dah lewat.. 10 - 11 mlm.

anaklaut said...

salam..NuR,

"huhu.. nur main serkap jarang je..
hikhik.."

tak mengapa..never mind nur.. :)

p/s: pengalaman mengajar erti dewasa nur..:)

anaklaut said...

cikgu NuR,


:))))))))))))))

NuR said...

.: anaklaut :.

pengalaman mengajar erti dewasa..
dan pengalaman juga mematangkan diri seseorang..

hehe..
jgn marah tau cikgu..
nanti cepat tua..

hanya sekadar gurauan..
senyum selalu
:D

anaklaut said...

salam..NuR,

dengan nur, manalah boleh marah..

tq sudi singgah anaklaut

:))

mRs.jUkoGYu said...

sangat cumil anak2 murid mu...

teringat pulak mase dolu2..;)

Idalara said...

salam cikgu nur...seronok jd cikgu ni kan..dulu kak ida oernah jadi cikgu selama 7 tahun..ramai peminat sbb cikgu paling muda dan baik hati..hehehe..

p/swah..cikgu sama cikgu berchat..mcm2 cite ye..kak ida jd pemerhati je..

Idalara said...

nur terimaksih singgah dan bagi kome kat kak idalara..mungkin kak ida akan bersara dr dunia blog..banyk yang buat kak ida terluka di dunia blog ni..

aklaut said...

salam...nur,

apa khabar?

anaklaut said...

salam...nur,

kemana menghilang?

anaklaut said...

salam..buat idalara,

saya bersahabat dengan semua orang, tidak kira kecil besar, tua muda, semuanya sahabat saya..

dengan semua saya chat, bukan saja dengan nur, malah dengan ramai orang lagi.

buat idalara, kalau nak chat dengan anaklaut YM: anaklaut09@yahoo.com

anaklaut said...

salam.

idalara, terluka?

NuR said...

.: anaklaut :.

hehe..
baiknya cikgu..
sib baik tak kena marah..
kalo cikgu marah, abis la sy...



.: mrs.jukogyu :.

salam mrs jukogyu..
terima kasih sudi singgah ke sini.

mereka sgt cumel dr segi rupa dan perwatakan. sampaikan tak terlayan.. huhu!

terigt masa dulu? mrs.jukogyu cikgu ye?

NuR said...

.: idalara :.

salam kak ida..
iye? beshnyer.. mesti dulu kanak2 ribena sayang sama akak.

akak, kat sini sumer leh chat. tak mestinya utk cikgu2 je.. nanti bila2 leh kita ym ye kak..

nape akak nak bersara dr dunia blog?
sape yg melukakan hati akak?

NuR said...

.: anaklaut :.

hilang disebabkan internet. hukhuk!
cian sy.. byk tertinggal citer. nanti kena buat blog tour..nak kutip balik citer yg sy terlepas.

tul tu cikgu..
bersahabat dgn semua.. biar kawan ramai.. sekurangnya kita ada kawan utk berbicara.

anaklaut said...

ya..terluka dengan sape, idalara tu?

NuR said...

.: anaklaut :.

tu la..
kak ida meninggalkan tanda tanya pada kita...

p/s: kak ida, bagitau la kami nape sampai terluka tu..

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa