12 March 2009

YeaY CUTi

alhamdulillah, hari yg dinanti pun tiba. esok cuti.. yeay! yeay! itu kedengaran di bilik guru tadi.. haha! nmpk sgt cikgu lebih excited dari kanak2 ribena. ape taknya..bila cuti
  • dpt blogging tanpa rasa bersalah
  • dpt rehat lama skit(especially tido awal tiap mlm)
  • dpt baca novel
  • dpt tgk tv sepuas hati...
ok,byk hari tak update. nur busy sgt. coz arini ada pelawat dari jpn dan 4 wakil dari ppd berlainan daerah. preparation pun mestila byk nak dibuat. sumer guru2 jadi extra-busy dari hari biasa. dari tugas wajib guru sediakan lesson plan & abm sampaila ke gotong royong sekolah, bilik guru dan kelas, pusat sumber, bilik bank soalan dan nasib baik la nur tak pegang kelas. tapi.. kena gak tolong kelas2 yg nur ajar. tolong sediakan notes utk ditampal kat bahagian mathematics. adoyai... tak menang tgn ni sbb serentak lak tu cikgu2 ni minta.

ustaz T: cikgu nur, leh tak sediakan notes utk mathematics kat papan kenyataan kelas 4B? erk..bukan dah bagi ke aritu?

pastu,

ustaz N: cikgu, ada tak abm yg leh ditampal kat kelas 4D?

ada lagi...

ustaz H: cikgu, ada idea tak utk kelas sy? kosong sgt. sy tak tau nak tampal ape dah kat kelas 3E ni... ish.. rasanya mcm dah penuh je bahagian mathematics tu.

adaa lagiii

cikgu N: nur rajin tak? akak nak minta tolong nur ni. tampal la ape2 kat bhgn math tu. kalo rajin kat bahagian science skali ye? science?? mana nur tau pasal science ni...... kalo english ok la..huhu!

dan yg terakhir sekali....

cikgu A: akak, sy nak curi skit masa akak kat kelas 3B nanti. nak minta budak2 tu tolong kemaskan kelas. oh ya, tulisan akak cantik tak? sy nak minta tolong akak tulis ni.... alamak! tulis jawi.. dah lama tak tulis ni.. setakat nak baca sendiri leh la. tapi nak pamer kat papan kenyataan tu, ish.... buruk benar!

back to the story about the visitors. tadi punya la nervous. teringat lak masa practicum dulu bila supervisor nak observe. tapi kali ni takla sampai tak tido mcm dulu ok..huhu! bila diingat mcm kelakar pulak. tapi yela kan, tu kan pengalaman. pelawat2 tu observe science tahun 6, english tahun 1, 5 & 6, mathematics tahun 2. untung nya nur arini sbb kelas nur tak terpilih. mcm nak buat sujud syukur je tadi. hikhik! komen yg diberikan ok, cuma kata diaorg kalo perlaksanaan ppsmi tu perlu dilaksanakan dlm english. no need to translate. biasakan budak utk dgr dan belajar menggunakan bahasa inggeris. huh, kalo buatnya budak tu ternganga je sampai masuk lalat sepanjang kelas mcm mana? kalo kelas depan nur rasa takde masalah, cuma kelas di hujung2 tu. rasanya kena gak translate. kang penat je kita berceloteh kat depan, diaorg satu apepun tak fhm.

mcm kes kanak2 ribena kelas 4E tadi, nur marah dia sbb buku tak hantar dari hujung bulan 1. pastu siap berselang mukasurat. suka hati dia je nak tulis. bila ditanye diam..

nur: nape tak hantar buku ni? nape berselang ni farhan?

farham diam je. pastu tersengih. huhu tahu la makna nama kamu tu kegembiraan, tapi kena marah pun rasa seronok lagi ke?

selepas 4 kali tanye,

nur: why you didn't pass up your books?

diam juga. tersengih lagi. adeh la....

nur: teacher ckp melayu kamu sengih, diam. bila teacher speaking dgn kamu lagi la kamu diam. nak ckp bahasa siam ni teacher tak pandai. tapi kalo nak cubit teacher pandai sangat2. kamu nak mana satu? nak jawab ke tak pertanyaan teacher ni??

farhan: tak mau cubit. mata dah mula merah.

tu baru tanye nape tak antar buku.. kalo pelajaran tak ditranslate, mcm mana ye?



nota kaki:

1. terima kasih kpd kawan2 blogger yg bagi idea ucapan utk perhimpunan tempohari. nur tak kena bagi ucapan coz ada cikgu lain nak berucap. selamattt :)

2. to azyan. nur akan cuba jwb "tag" yg anda berikan dlm masa terdekat.

6 kesan jari:

Chekgu BaniHassim said...

ramainye nk mintak tlg, dlm mase yg same mungkin amik kesempatan...

tak menang tgn ye nur..??
haha

NuR said...

kesempatan ape cikgu BH? kalo selain mengambil kesempatan pd cikgu baru.haha... kalo jadi cikgu practicum kena jadi rajin, cikgu baru pun kena jadi rajin..

tul tak cikgu BH?

Sufi Idany said...

Nur selamat bercuti yer.... akak jgk laa terperuk kat Sg. Sengian ni.... huhuhuhu ...

Sirah said...

aku jeles ko dh start cuti..tp xpe...nnti ko start skolah dulu...huhuhuhu

NuR said...

.:: sufi idany ::.

slmt bercuti kak. takpe,nur teman akak ye.. cuti ni rehat tau!



.:: sirah ::.

haha! yela,nanti aku lak yg jeles kat ko bila tibanya hari ahad. what goes around comes around my dear.

lisa said...

salam kak saya lisa..
slm knl ska tengok blog seorang pendidik nih..
meriah..
tomey..
=p

lg 1 klu2 nk wat personal loan blh la coll lisa kt opis 03-80238999
hp: 016-6800411...
k salam ukhwah cikgu...

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa