09 September 2009

ALKISAH UPSR


tik tok tik tok...sudah 19 ramadhan.
alhamdulillah... masih diberi peluang utk menghirup udara dan melihat keindahan bumi...

arini merupakan hari kedua berlangsungnya peperiksaan upsr. apa yg nur nmpk, diaorg takla berdebar-debar sgt mcm pagi semlm. muka pun nmpk tenang. pagi semlm, ada sesetengah budak tu pucat je mukanya. terutama kanak2 ribena yg famous ala2 artis tu(nakal).. pucat sungguh! haa.. baru tau takut.. kami cikgu2 yg berdiri di depan diaorg ni, rasa geli hati tgk. tapi masing2 menahan. takut nanti tambah pressure pula budak2 tu.

mungkin tradisi kat sekolah ni kot, calon2 seramai 129 org tu berkumpul kat kantin. then, diedarkan slip exam. kemudian, beratur ikut kelas peperiksaan. cikgu2 lain akan berdiri depan diaorg dan ustaz akan bacakan doa. ada juga waris yg tunggu biarpun arini hari yg kedua. bkn tunggu saje, tapi baca al-quran, ada yg baca surah Yaasin. tersentuh tgk. rasanya sekolah lain pun sama juga. tak silap sekolah kak saliza pun mcm ni. kan kak?

semlm paper penulisan, pemahaman dan mathematics kertas 2. arini pula mathematics kertas 1. kejap je kan, sok dah hari terakhir upsr, paper sains dan english.. pastu petangnya ada aptitude test. ada sorang kanak2 ribena tahun 6 ni kata kat nur, "cikgu, saya tak sabar nak jawab paper english." amboi.. bkn main lagi dia. dulu nur masa upsr, paling risau paper english. agaknya dia cukup bersedia kot.. tu yg jadi tak sabar.. tapi sempat nur pesan, "apapun, jgn over confident. jawab elok2."

semalam nur sempat la tanye kanak2 ribena tu tentang exam. ada yg kata senang ada yg kata susah. tapi dah buat kan.. yg penting dah cuba yg terbaik. ada juga cikgu yg tanye nur, nape nur leh baik dgn kanak2 ribena tahun 6 sedangkan nur tak ngajar kelas tahun 6. jawapannya senang je, rapat masa kem motivasi tempohari. dah menjaga diaorg 5 hari, mau tak kenal perangai sorang2.. kira kenangan manis juga buat nur.

al kisah pagi tadi..
kakak nur call nur byk kali tapi nur tak dgr. nak dgr apanya, nur simpan handbag dlm drawer.. huhu..sampai 7 misscall. disebabkan ada hal penting, kakak call salah sorang cikgu kat situ. then org itu pun dtg la cari nur. org tu sape? igt tak dulu penah nur buat entry pantun 2 kerat yg nur geram sgt pada org yg 'amik berat sgt' pasal nur? dia la yg ckp kat nur minta nur contact balik kakak. tapi yg besh tu sampaikan tersilap nama. leh pula dia panggil nur ni dgn nama cikgu norhayati.. aish.. salah org tu. sib baik cikgu tu takde dlm bilik guru. terlalu 'amik berat' sampaikan lupa nama sebenar nur agaknya.. kan ke jauh benar ejaan serta sebutan antara nurhidayah dan norhayati... cuba kawan2 sebut byk kali.. lain kan? nur rasa kelakar sgt2.. sampaikan cikgu2 lain pun gelak masa dgr dia ckp tu. jahatnya saya ketawakan dia. tapi tak kisah..ketawa aje, bkn perli2.. emm..biar saya jadi jahat arini.... hikhik!

notakakidantangan:
09.09.09
cantik kan tarikh tu?
kan besh kalo dpt diabadikan.
bertunang ke.. kawin ke..
tetttt...... soalan takde jawapan!
ape motif nih??
tak kuar pun dlm exam upsr.
hikhik!



18 kesan jari:

Eyna's said...

Ari ni bebudak memang tak stress...1 paper jek...tapi tak tau lah esokkan....sampai ke petang depa tu...
Kesian...

ber_uwang said...

wah hepi aje cikgu nur....

ueki said...

upsr

weee....
tringat kn ms sy dlu2 amek exam
hehehehe

Saliza said...

Nur,
Ya, sama dgn sekolah akak. Agaknya banyak sekolah buat macam tu.

Kita doakan yang terbaik untuk semua murid UPSR 2009...

mamai said...

nur...agen masih beroperasi lagi ni hehehehe manau tau sebulum raya boleh dapat calon

sI tEDI said...

paper petang ni paper ape k? 1st time dengar// tapi katanya x termasuk dalam keputusan.. abesh tu exam buat apa

NuR said...

.: eyna :.

tu la kak.
tapi tadi sblm nur balik, diaorg dah ok skit. kira dah ilang beban yg ditanggung..hehe...

NuR said...

.: ber_uwang :.

hepi sbb dpt gelakkan org yg sy geram..hikhik! jahat kan nur ni bro?

NuR said...

.: ueki :.

hehe...
kenangan lama kan dik?
time jadi kanak2 ribena adalah saat yg besh sgt!

NuR said...

.: saliza :.

mungkin kot kak..
dulu time nur upsr takde pun camni..
tul tu kak..
diaorg dah usaha sehabis baik..
so skrg ni doa saja yg terbaik..

NuR said...

.: mamai :.

aaa... bro kan agen..
lupa lak nur
hehe.. tolong carikan ye..

NuR said...

.: si tedi :.

ptg paper aptitude test.
rasanya soalan byk pasal logik,selesaikan masalah sumer..
nur ada dgr
tapi tak tau betul atau tak
ujian ni ujian utk masuk asrama penuh..
maybe sbb tu takde effect kat subjek akademik diaorg.

piNky LuCiA said...

teringt zaman upsr dulu.. tp time tu 4A je.. skrg dah 5A.. :)

anaklaut said...

salam..nur,

alhamdulillah...selesai sudah tanggungjawab al..exam upsr dah selesai jugak..tak ada apa2 yg berlaku..alhamdulillah.

chekgu BaniHassim said...

amik berat tu kan namenye kawan??
untung ade yg masih sayang, masih nk amik tahu...

kalau takde tu yg susah...

budak2 mmg excited, kalau terlebih kondifen tu yg prob...
ape2pun, doakan mereka berjaya...
insyaAllah...

iedaLUVsham said...

alhamdulillah adik ieda tamat paper dah smalm, epy betul dia, peh ni masuk menengah plak, teruna la plak..huhuhu!! ;)

NuR said...

.: chekgu banihassim :.

huhu..
terlalu amik berat
tu yg gelak bila salah..
takpe..baru first time gelakkan dia..
jahatnya cikgu nur nih..

merdeka sudah kanak2 ribena itu
moga tak main mercun utk meraikan

NuR said...

.: iedaluvsham :.

hehe..
dah besor adik ieda ek..
apa dia buat utk raikan hari kemerdekaan bagi kanak2 ribena?

adakah dia akan pow kakak sulungnya utk blanje ape2? hehee

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa