12 July 2009

KREATIF

lihat la..
betapa kreatifnya anak2 murid sy ini
abis buku latihan mathematics dihiasnya
gara2 nak bagi buku nmpk cantik dan kemas

reaksi nur sbg teacher mereka
"takpelah.. asalkan buat keje."

jom kita tgk hasil karya kanak2 ribena 4B

nampak kan kat bahagian yg nur highlight tu?
kanak2 ribena lelaki ni lukis gamba nur.
sbb di nametag tu tertera nama NUR.
kat sini tak jelas tulisan tu.
huhu... sib baik cantik gamba teacher nya ni.
betapa suka hatinya sy ni...ihikhik
kalo tak cantik... kena wachaaa....!
emm... gamba lelaki tu tak tau la sape...



haa.. ni siap dgn pasu bunga bagai..
emm..bunga ape tu tak tau la.. tak dpt dikesan.
ada awan warna warni..
siap ombak2 tuu..
ni karya kanak2 ribena perempuan.
buku dia memang meriah...




ni karya kanak2 ribena lelaki.
dia buat mcm bingkai kayu kat nota tu..
siap lukis nama dia bentuk mcm mr.bola2 AF..
bab tulisan memang tak dapat dinafikan.
cantik, kemas dan bersih.




haa.. ni kanak2 ribena perempuan.
ada bunga dgn dedaunan.
rasanya dia tak sempat warna kot.
coz before this, sumer karyanya berwarna..
kalo warna mesti lagi cantik kan?



haa..ni gamba tentang watak kartun kot.
tapi tak penah tgk pun..
siap ada topi pusing belakang tu.
kartun tu nak buat ape ek dgn tangan mcm tu?
ni hasil karya kanak2 ribena lelaki..


notakakidantangan:
hiasilah kehidupan ini dengan gurau senda kerana ia melambangkan kehidupan yg harmoni.

14 kesan jari:

GRuNGe said...

Saya dulu kalau buku conteng2, sure kena ketuk tangan dengan pembaris. Baik betul Cikgu Nur ni.

NuR said...

.: grunge :.

cian kat grunge..
yelah, dulu memang mcm tu pun kan.
emm ni sebenarnya nak galakkan diaorg tulis cantik, hias buku tu nmpk kemas.. then nak bagi diaorg ni tertarik dgn notes.. so bila ada notes yg berwarna-warni mungkin diaorg akan suka tgk dan selalu baca.. lagi satu, buku sape cantik dan kemas dpt cop. hehe!

tapi kalo lukis gamba tah ape2 tu nur marah juga. setakat ni ok lagi.

anaklaut said...

salam..

anak murid pasti kreatif sebab cikgu pun kreatif jugak..


tq sudi singgah anaklaut

NuR said...

.: anaklaut :.

nur takla kreatif sgt cikgu.
setakat apa yg baik utk budak2 ni, itu yg nur sarankan pada diaorg utk buat.

thanks singgah kat rumah nur ni
=)

Jard The Great said...

comel je bebudak kecik.. tp bile besar.. innocence diorg turut ilang.. huhu

iedaLUVsham said...

bijak2 ngan kreatif2 bdk skang ni yer dayah ;)

Eyna's said...

Bila tengok buku kanak2 rebina ni kan NuR...akak teringat zaman akk form 3...subjek sejarah...
mase tu cikgu cina...dia tak suka dlm buku kitorang nota semata2... dia nakkkan lukisan dan mind map...mmg buku mase tu penuh warna warni...dan amat menarik utk dibuka dan di baca selalu...

Mungkin itulah perasaan anak murid NuR...mesti diorang bersemangat nak siapkan kerja...sbb lpas tu diorang boleh melukis dan mewarna mengiukut kesukaan diorang.

mamai said...

cikgu kena belikan budak2 tu kertas lukisan suruh dia lukis kat kertas lukisan..

aku pun pernah buat juga macam tu masa sekolah dulu hehehehe mak ayah tak cukup duit nak belikan kertas lukisan

NuR said...

.: jard the great :.

salam jard.
terima kasih singgah di sini..

bab innocence tu memang tak dpt dibuat apa lagi jika dah meningkat usia. kanak2 ribena ni ada yg dah rasa mereka besar... kita yg disalahkan sbb bagi gula2 kalo jwb betul. katanya mcm budak2. padahal baru umur 10 tahun..

NuR said...

.: iedaluvsham :.

hehe..
tu la..
kalo amanda dah besar mesti kreatif.
skrg tgk gamba, amanda dah makin kreatif buat mimik muka..

bila la dpt cibut pipi amanda tu.
huhu..


=)

NuR said...

.: eyna :.

a'ah...
akak mengingatkan nur dgn subjek geografi..
mind map sumer tu slalu buat..
sbb tu dpt A masa pmr..
tapi tu la..
subjek sejarah dulu tak buat.. hukhuk..

diaorg masih budak2 kan kak..
kalo ckp je leh lukis/warna bkn main suka lagi.
agaknya terapi utk diaorg kot nak zahirkan perasaan.
haha.. yelah, kekadang kena bebel dlm kelas..

NuR said...

.: mamai :.

hehe..
kalo lukis dlm kertas lukisan, diaorg tak tunjuk dgn nur la bro..
sure tampal kat tmpt lain.

masa skola dulu,nur pun lukis gak..
haha..
tapi kena marah dgn cikgu.
hukhuk..cikgu koyak bahagian yg dilukis tu.

Assiddiq said...

Salam.. Cikgu ek? Skul rendah ke menengah? Bagusla.. Ikhlas kerana ALLAH.. Ikhlas tu bukan dakwaan tau tp kerja yg perlu dilaksanakan.. :D
Moga2 dalam rahmatNya sentiasa

p/s: Tergelak skit tgk watak kartun bertopi tu..tringat zaman skolah dulu2.. hoho

NuR said...

.: assiddiq :.

salam assiddiq
terima kasih singgah di sini

nur ngajar sekolah rendah je.
hehe...
ni mesti zaman dolu2 lukis gamba kartun cenggitu..
mengimbau kenangan lama la tu ye?
=)

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa