17 June 2009

NENO.... NENO.... NENO...

siang tadi...
jam 10.20 pagi.


pelajar: cikgu.. cikgu.. cikgu.. tolong. ada org pengsan kat 5A.

nur dan cikgu SH bergegas ke kelas tersebut. pelajar tu antara sedar dgn tak. apa lagi kami pun papah la dia dari tingkat 1 ke bilik guru. sesampainya je, letak dia kat katil sakit tu.. huhu.. penatnyer. rasa dia berat sgt, padahal badan dia kurus je. dan ni adalah kanak2 ribena yg sama. sblm cuti aritu pun jadi mcm ni juga. bila panggil nama dia, mcm takde respon. hanya kedengaran bunyi nafas yg kuat.

sementara guru kelas kanak2 ribena ni telefon waris pelajar, ada sorang kakak ni panggil ustaz utk tgk. yelah, takut juga ada benda lain yg tumpang kan. sbbnya tgn sejuk sgt.. dan menurut kawannya, secara tiba2 dia jatuh. sblm tu ok je bergelak ketawa dlm kelas mathematics. something wrong somewhere kan? fikir

dlm keadaan yg agak kelam kabut tu, leh lak ustaz yg sorang ni buat statement mcm ni...

ustaz A: dia pakai tudung ke skrg?

kak H: tak pakai. kami buka.

ustaz A: pakaikan dia tudung, sy nak masuk ni.

adoyaiiii..

kak M: ustaz, ni darurat ustaz.. budak tu dah tak sedar skrg ni..

kak M geleng pale sesungguh hati hah.. kelakar lak tgk kak M mcm tu.. ihikhik

kemudian, guru kelas maklumkan pd kami utk bawa dia ke hospital. kebetulan masa ni, encik guru besar sedang meronda kawasan sekolah. guru kelas maklumkan pada dia. so, kami bawa dia ke hospital dgn kereta encik guru besar. nur dan 3 org lagi guru mengangkat kanak2 ribena ini ke dlm kereta encik guru besar.

disebabkan masa tu nur dan kak R free, jadi kami la yg mengiringi encik guru besar ke hospital.. emm ke encik guru besar mengingi kami? yela.. dia kan jadi driver ambulans.. hikhik! ape2 je la nur banyakckp ..

naik pulak kereta encik guru besar yg takde aircond. dia tak bawa kereta yg warna merah tu.. jadi kena buka tingkap la kan. masa ni encik guru besar bawa tak la laju sgt2. dlm 80/km ada la kot. maklumla kereta lama.. tapi tau la kan kalo dah buka tingkap dgn kelajuan mcm tu, agak2 leh terbang jugak la tudung kami yg kat belakang ni. jenuh menahan...

dlm pada tu, nur sempat la baca skit ayat2 yg nur tahu.. then hembus kat kepala dia.. nur panggil nama kanak2 ribena ni tapi tak menyahut pun. kelihatan mcm org tgh tido tapi nafasnya kuat... dlm hati nur mcm rasa lain.. tapi ustaz yg tgkkan bdk ni tadi kata takde apa2..

ok.. kat A.S ni hospitalnya dah bertukar dan makin jauh la hospital baru ni. so encik guru besar guna highway. dah nama pun kecemasan kan.. dlm keadaan mcm tu sempat lagi encik guru besar buat lawak. dia kata, patutnya kena buh siren ambulans tu kat atas bumbung keta. baru cepat sampai.. adeh la..

sesampainya kami kat unit kecemasan, kak R turut ikut ke dlm. sementara nur kat kaunter pendaftaran. haa.. masa ni la nur buat lawak kat depan kaunter tu. apa taknya, bila disoal nama penuh budak ni, nur tak tau.. alamak!! gigitjari nur hanya tau nama kanak2 ribena ni je. tak tau lak nama ayahnya. maklumlah nur tak mengajar darjah 5. masa panik tu tak igt dah nak tanye ape2 kat guru kelas dia. sib baik encik guru besar datang dan dia tau nama penuh budak ni. huhu kalo tak, jenuh juga la nur diketawakan oleh pakcik kaunter tu.

dlm 20 minit juga la kami berdua menunggu di dalam unit kecemasan tu.bila kakak dia sampai je kami diminta oleh mak guard utk keluar dr situ.. unit kecemasan kan tak leh ramai2. dan kami pulak nak mengejar waktu kelas slps ni. so, dgn rela hati nya kami keluar.. kira dah selesai la tanggungjawab nur dan kak R utk bawa dia ke hospital.

kami terus keluar mencari encik guru besar. tapi takde.. ahh.. mana pulak dia pegi.. kak R kata, "kita tunggu dlm 5 minit. dia gi toilet kot." so kami berdua berborak la kat luar tu sampai terkeluarnya statement ini..

kak R: *mengeluh* emm nur. patutnya guru yg bertugas yg datang ni.

nur: *senyum* takpe la kak.. kita bertugas awal seminggu.

sepatutnya kami berdua bertugas pada minggu depan. tapi tadi mcm tak nmpk guru yg bertugas tunjuk muka.. yg pentingnya kanak2 ini.. hal tu emm letak belakang la.

kak R: mana lak peginya encik guru besar ni..

nur: dia tinggalkan kita ke kak?

kak R: ish.. tu keta dia ada kat sana tu..

nur: akak tepon la encik guru besar.

kak R: *menepuk dahi* ya Allah nur, akak mana ada no tepon dia.

pulakkkk.....

nur: emm takpe. nur tepon sekolah. akak salin no tepon dia.

kak R: ok.. set!

tu la lawak di tengahari. bila tepon sekolah, cik kerani memang ketawa habis-habisan sblm dia bagi no tepon tu. emmm dah 2 kali ni nur diketawakan.. huhuhu...sabar je la.

kak R pun tepon la.. rupa2nya encik guru besar ni sempat lagi melawat pesakit kat tingkat 5. adeh la..proactive sungguh. prihatin tul encik guru besar ni. kira menyelam sambil minum air la ni kot.

begitu la kisah nur dan kak R pada hari ni..
mcm2 kisah kelakar.. jenuh juga la sampaikan bila naik pejabat je, cik kerani dok ketawa lagi bila igt kes minta no tepon tu.. huhu!





5 kesan jari:

haruan tasek said...

itulah tanggung jawab seorang guru... amin

Eyna's said...

heheheh....nak tambah ktawa yg ketiga bleh tak....ngeh3....

aya harith said...

tak taw nak wat ekspresi terkejut..
taw2 je da gelak bile bc entri ni..
huhu~

bnyak mende klaka la kak..
yg paling klaka rasenye encik guru besar tu la

ape la yg die wat jaln2 kat tingkat 5 tu??

ekekekkeke

aya dulu penah berdepan dgn kes bdk kpl berdarah. byk gile smpy menitik2 sepanjang jln die dr klas smpy ke bilik guru.

aya je yg nervous lebih2, cikgu len ley plak wat slamber je..

ish, x puas ati btol..

NuR said...

.: haruan tasek :.
betul tu encik haruan..
guru kan ibubapa kedua kanak2 ribena di sekolah..


.: eyna's .:
huhu akak..
tak baik tau gelak..
malu nur..
hikhik!



.: aya harith :.
hikhik.. tu la pasal.
encik guru besar naik tingkat 5 melawat kawan dia kot..
tapi sempat lak tu dlm masa emergency mcm ni..
kalo akak la kan, rasanya dok berdiri situ je la..huhu!

anaklaut said...

salam..

besar jasa cikgu Nur dan rakan tu..
mcm tulah tangungjwb sebagai guru..sanggup berkorban apa saja


Cikgu Nur,

"kereta encik guru besar yg takde aircond.."

tak semua encik guru besar mewah..kerajaan perlu naikkan gaji lagi ni, setuju tak?

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa