06 May 2009

NOT COMFORTABLE



mcm tu la keadaan diri nur pada hari ini.
rasa sgt tidak selesa. tapi alhamdulillah sgt2, kanak2 ribena ni seakan mengerti. diam saja dan mendengar arahan. huhu... baru kali ni kanak2 ribena 4D bertindak mengikut arahan.

emm... dapat panggilan telefon dari seorang waris kanak2 ribena 4D. minta anaknya diberi perhatian lebih. nmpknya ibu muda ni amik berat sungguh dgn pelajaran anak dia. baguslah mcmtu. cuma perhatian yg lebih tu tak tau nak bagi mcm mana. sbb pelajar2 dlm kelas tu seramai 39 org. dan bukan setakat dia sahaja yg perlukan perhatian, boleh kata lagi tiga suku lagi perlukan perhatian yg sama.

penerangan utk addition- fractions for different denominators pun makan masa setengah jam. ya Allah, nur mati kata2 nak explain mcm mana lagi utk buatkan kanak2 ribena ni fhm. penjelasan dah sedia dlm bahasa melayu. dah gunakan ayat semudah yg boleh. dah diajar step by step. bila buat latihan, tak boleh tulis dalam bentuk termudah. huhu..cabaran mengajar kanak2 ribena mcm ni..

emm... nur rasa sgt tidak selesa bila diri tak sihat dan terima panggilan telefon dari waris... kawan2 ada petua mcm mana nak bagi kanak2 ribena ni mudah fhm?


7 kesan jari:

waNiedotCoM85 said...

tang kalu kite sakit tu...mmg bebudak akan diam and mengikut segala arahan...penah sekali org ckp kt kwn, ade belas kasihan gak bebudak nih huhuhu...
yg tang nk bg paham tu, why not u create an activity or games yg relevant ar ngan topic pembelajaran...ur good at it... :)

aya harith said...

siannye kak nur

saye penah ade pengalaman ni

tp stil x taw cmne nak atasi

~konflik seorg cikgu

huhu~

NuR said...

.: wanie :.
huhu..feel like i'm lost with the ideas in creating the materials since i'm teaching math.. OMG! totally, i'm lost! i just depends on the books actually.. huhu.... teaching english is enjoyable.

NuR said...

.: ayaharith :.
tu la pasal aya..takpelah, ni la cabaran kan dlm kerja. :)

ilina said...

Cu tadi kak ina cub agooglekan "fractions for different denominators.ppt" ..ha ada bnyk bahan power point yang boleh download n digunakan dalam kelas..benda visual ni pelajar lagi senang nak nampak..pas tu kalau cu boleh bawa "PIZZA" tipu2 or mainan pun tak pe boleh la buat fraction ngn PIZZA tu..main jual-jual ke..kalau cu ada masalah nak buka power point yg dah download habaq la..selamat mencuba

nursyahadah said...

SaLam..em salam ziarah =)..
em ni ap yg syahadah wat ble syahadah mengajar dak rebina yg sush nak dapat ble dia belajar..em syahadah baca 3x..n than suh anak murid tu ulang ulang dan ulang..past tu teruskan ap yg d ajar..dan suh ulang dr awal sampai akhir dia belajar..em ulang ulang dan ulang..em kadg2x memg strees nak tunggu dia dpt..tp kter kne sabar..nakal2x pun nama nyer budak..hehe..kdg sampai pening..em dulu syahadah sampai hilang suara..x leh kuar dah suara..em penah ngajar seorg dak nie..mengaji iqra'..syahadah suh ulang2x..lama2x dia nangis..em dia kata takut..hehe..em but lastly dia dpt mengaji..em byk yg leh d guna..wat lagu apa pelajarn yg nak d ajar..em x pon ajak g luar tunjuk apa yg nak d ajar kat dalam kelas..em wat secara praktkal..tp ia agak susah..sebab nak kawal dak lg 1 hal..hehe..but u can try..=)
em chaiyok2x..mg success dalam menghadapi kanak2x rebina tu..=)

NuR said...

.: ilina :.
thanks for the ideas.
berkenaan powerpoint tu ada cari sblm ni tapi tak dpt dilaksanakan di sekolah sbb takde kemudahan tu.

.: nursyahadah :.
thanks dik.. i'll try my best!

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa