23 May 2009

BILA SUDIP BERDATING DGN BELANGA

Mee Gulung ala-ala NuR
(nama tak leh blah..hikhik)


haa.. ni la yg dimaksudkan dgn berdating tuu.. bila sudip sudah berdating dgn belanga maka ada laa makanannya kan? kuikuikui...

sabtu lepas, nur sempat la cuba resipi ni. konon2 nak celebrate teacher's day kat umah..hehe! resipi ni amik dari blog Sis.in.Law nur.. kawan2 leh gi kat blog resipi ummi.. S.i.L nur ni rajin mengekperimentasi masakan. terciptanya resipi ni hasil kreativi S.i.L after dia rasa Mee Gulung di restoran Tok Mek. terror kan? sekali rasa je dah leh buat sendiri kat umah. apapun kalo dah minat memasak tu apepun boleh dibuat kan walaupun bahan yg ada terhad.

ok, back to the story. restoran ni terletak kat area Tasik Timah Tasoh,Perlis. kira tak jauh dari chalet Timah Tasoh. kalo kawan2 nak ke padang besar, jgn lupa singgah kat restoren ni. mana la tau nak merasa special meal kat situ. tak pun, buat je kat umah. pada nur, penyediaan nak masak mee gulung ni tak renyah sgt. biasa2 je. konsep mee gulung ni ala2 nasi goreng pattaya. coz mee digulung dgn telur dadar sebelum dituang kuahnya.

ok, jom tgk resipi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* Mee kuning (kalo kawan2 nak buat mee sendiri pun boleh. tgk resipi buat mee kat blog
resipi
ummi.) Mee tersebut hendaklah digaul dgn kicap.
* Buat telur dadar...lepas tu gulung kan mee tu...

Kuah Mee Gulung
Bahan-bahannya:

* Bawang putih di ketuk (pecah-pecah kan je)
* cili merah di kisar (ikut tahap kepedasan..)
* daging dipotong2 kecil perap dgn kicap pekat dan sos tiram (gunakan daging batang pinang)
* sayur2 ( karot , sawi & tomato) potong ikut kesesuaian
* telur
* Perasa = sos tiram / kicap pekat / kicap manis / kicap cair / garam / gula / lada sulah
* sedikit tepung jagung + air untuk pekatkan kuah.



Caranya:

Tumis bawang putih , cili kisar bila dah naik bau masukkan daging..+ sedikit air empukkan dulu + segala sos tadi + air utk kuahnya agak la jgn cair sangat...yang penting balance garam , gula dan lada sulah...masukkan sayur-sayur dan telur, akhir sekali masukkan daun bawang. hiaslah mengikut kreativiti anda.


post mortem first trial buat mee gulung ni...
  • nur tak guna daging, sebaliknya ayam. tu bergantung sebenarnya. terpulang pd kawan2 nak buh ape. jgn campur ayam,daging,udang,sotong dah la. kang caca marba jadinya.. hikhik!
  • disebabkan nur tak mkn pedas, tak guna byk sgt cili. tapi bila rasa, mcm hilang kick lak. sbb tak pedas langsung. so kat situ nur tambah sos cili skit.
  • emm.. tu je la kot. apepun first trial ni dikira berjaya. coz di'approve' by mom and my sis. sukanyer.....

CuBa... jGn tAk cUbA.....
CuBa... jGn tAk cUbA.....
CuBa... jGn tAk cUbA.....



0 kesan jari:

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa