15 August 2011

Solat Tiang Agama

teringat waktu kecil dahulu bila mak suruh saya solat. umur 6 tahun ada lagi ngelat-ngelat. umur 7 tahun mak akan pantau saya solat ke tidak. jika lambat mesti mak akan kata "kalau lambat makan marah tak?" jawab saya... "mestilah. perut lapar. nanti angin masuk banyak." mak akan sambung, "macam tu juga solat. Allah marah kita tinggal solat. kalau dah masuk waktu kena solat. jangan lambatkan. nanti masuk angin."

macam tu la mak suruh. sampai la umur 10 tahun mak akan pantau. tapi sekarang pun mak akan tanya juga. kalau lambat solat mesti mak geleng kepala atau mendengus bila cakap di telefon. mak begitu prihatin solat solat ni. itu cara mak mendidik saya untuk solat. mak kata abg-abg saya yg lain kakak yang pantau diaorg solat waktu kecil. masa tu kakak dah sekolah. jadi kakak akan jadi cikgu kat rumah ajar adik-adik dia. waktu tu mana la saya lahir lagi. kalau tak, mesti jadi anak didik kakak secara tak langsung. patutlah kakak jadi cikgu sampai sekarang. hehe...

saya ada terbaca tentang cara Wardina Safiyyah mendidik anak sulungnya, Amna Nafeesa untuk solat seawal usia 7 tahun. tersentuh juga bila baca tu. arini saya nak kongsikan dengan anda bacaan saya tu.



BERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...


I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:-kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....


4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)


5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????


She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.


Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!


And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!


I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?




kalau si kecil boleh faham kenapa harus solat, kenapa tidak kita yang dah besar ni. kan? semoga coretan ini memberi kita satu pandangan yang positif dan berusaha untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik dari sebelumnya.



5 kesan jari:

Hans said...

wah
seronok baca kisah wardina
yups
memang kena didik dari kecil
:-)

NuR si CiKGu RiBeNa said...

>> hans :

itulah...
rupanya budak ni kena jelaskan dan bagi dia faham kenapa dan mengapa kita solat.
guna psikologi pun ye juga..

thanks sudi singgah..

Jiejah Gorjes said...

mmg bes kan cara wardina didik anak2 dia. sy dh bace kt fb. tacink kan. :)

IMANSHAH said...

erk, berbuih dah cakap kan..tapi kalau anak murid saya masa sya jadik warden, depa saya rotan

Kapten Atok said...

nak menangis baca

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa