25 October 2009

EMAS

semasa di kelas 3 E atau selalu nur panggil 3 emas. nur edarkan kertas soalan ulangkaji yg merangkumi semua topik utk darjah 3. kelas diaorg ni kena berbincang cari jawapan. kalau tak, mcm2 ditulisnya..

nur: ok. look at the first question. round off the number to the nearest ten.. sapa leh bagitau teacher nak buat mcm mana?

semua kanak2 ribena diam.. pastu...

mizan: kena bahagi ni..

nur: salah...

faez izzat: kena kali laaaa..

nur: ish.. salah.

muaz: tolak teacher..

nur: bukannn..!

hidayah J: saya tau..mesti tambah.

hoh!! agak pening kepala nur dibuatnya. oh ya! di kelas 3 emas ni, ada 2 org pelajar yg namanya sama mcm nur. huhu..! awal2 sesi persekolahan dulu ada juga yg kata masa nur panggil kanak2 ribena tersebut, "teacher panggil nama teacher sendiri ye".. cian nur yg kat depan ni.. dan bertambah kesian buat kesekian kalinya bila kanak2 ribena ni lupa apa tu round off.. kalo topik awal2 tu sure lupa..

nur: kamu lupa ke round off ni ape?

nafis: menatang apa tu teacher?

hah?? menatang jadinya.. huhu.. sabar je la nur yg kat depan ni..

nur: kamu ni kelas ape?

kanak2 ribena: 3 Eeeeeee

nur: E tu ape?

kanak2 ribena: Emas...

nur: emas tu mcm mana?

kanak2 ribena: emas tu mahal, cantik..

nur: kamu ni mahal tak?

as-syahid: mak saya kata kalau jual org takde harga. nape teacher?

nur: mesti la takde harga. sbb org kan tak ternilai. dan diri kamu tu adalah harta yg tak ternilai bagi mak ayah kamu. faham tak?

as-syahid: kena jadi anak soleh ke teacher?

nur: pandai pun.. kalau anak soleh kena buat ape?

kanak2 ribena: kena dgr ckp mak ayah. kena jadi budak baik. tak leh buat mak ayah marah. kena dgr ckp teacher. takleh buat teacher marah..


nur: bagus. kamu semua ni anak soleh kan? ni yg teacher sayang kat kamu ni.

kanak2 ribena angguk2 kepala masing2..

nur: anak murid teacher ni dok kelas emas kan? dia mesti dgr cakap teacher. skrg ni teacher nak ajar kamu buat round off. tapi kamu kena duduk tegak2.. rapatkan badan ke meja. kena duduk mcm org yg nak belajar. tak leh duduk tongkat dagu. duduk mcm org malas. bengkokkan badan.. nanti mcm tulang ape??

kanak2 ribena: tulang udang..

nur: kenapa tulang udang?

kanak2 ribena: sebab udang bengkok.

nur: pandai pun.. ok skrg tgk depan.. teacher nak tunjuk mcm mana nak buat round off. anak soleh kena dgr ckp teacher..

nur pun tunjuk la cara buat tu kat papan hitam...pastu dgr satu suara..


faez izzat: ooo.. yg ni ke? saya tau ni.. kan teacher ada ajar dulu.. cari tempat tens.. pastu garis pastu bulat nombor belakang. teacher kata jgn pandang nombor depan. kena pandang nombor belakang.

nur: pandai pun. tapi tadi nape kata kena kali??

faez izzat: saya lupa round off tu menatang apa..


satu kelas gelakkan dia. dah la berbadan gebu.. putih dgn warna anak mata ala2 hazel. kalo gelak tahan malu, sure merah padam muka.. huhu. sabar je la mengajar kanak2 ribena 3 emas ni. tinggal minggu ni je la nak buat ulangkaji. next week dah final exam.. nur tak tgk lagi jadual exam hari ape.. teacher diaorg ni pun dah lupa... huhuu....




6 kesan jari:

sI tEDI said...

kanak2 selalu menghiburkan :)

kawie2020 said...

hehehehe.. teringin nak join kelas 3 emas nih.. mesti kiut miut jer kanak2 ribena nih kan...

maiyah said...

mmg sronok nan kanak2 ni :)

miSs siv said...

round off tu ape kak?
=p

mamai said...

memang menceriakan hari hati gundah pun boleh gelak dengan kanak-kanak ribena nie

anaklaut said...

salam..

kanak2 selalu menceriakan suasana al di sekolah..

Hak Milik KeKaL NuR si CiKGu RiBeNa